fbpx

Szinte minden szakmában, foglalkozásban nap, mint nap emberekkel lépünk kapcsolatba. Különösen a személyi szolgáltatások terén, a szépségiparban, igen közeli kapcsolatba. Ami nem csak azt jelenti, hogy hivatalos szakmai képesítéssel (Kozmetikus vagy Szépségtanácsadó OKJ) kell rendelkeznünk, hanem mivel hozzáérünk a vendégeinkhez, így bizonyos higiéniai-, egészségügyi követelményeknek is meg kell hogy feleljünk a munkánk végzéséhez. Ez csak egy része, de a kapcsolatteremtés, türelem, alázat, vendégtípus felismerésének és kezelésének készsége is nagyon-nagyon fontos, inkább elengedhetetlen tényező.

Lássuk, melyek azok a helyzetek, amikor használnunk kell ezeket a készségeket:)


Vendég 1. Folyamatosan nyomkodja a telefonját

Amikor valaki leül hozzánk egy sminkre, mi úgy tudunk pontos, precíz munkát végezni, hogy látjuk a vendég arcát és közben azt csinálja a vendég, amire megkérjük. Nézzen fel, nézzen le, csukja be a szemét. Van aki ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy ezalatt a 40-60 perc alatt is nyomkodja a telefonját, így nem tud arra figyelni, amit kérünk. Mivel arra figyel, amit a telefonon csinál, így legtöbbször elhúzza a fejét, elfordítja az arcát, nem arra néz, amerre kérjük vagy feláll, elsétál, míg lebonyolítja a hívást. Mi pedig állunk az ecsettel a kezünkben lefagyott mozdulattal, hogy hátha folytatni tudjuk a sminket:) Ezek által megnő a smink elkészítésének ideje és mi nem tudjuk időben fogadni a következő vendéget.


Vendég 2. Forgolódik

Sok esetben a sminkek elkészítése alatt nem csak a vendég és a sminkes van jelen, hanem mások is, adott alkalomtól függően (fotózás, esküvő, stb.). Mivel mi ’csodabogarak’ vagyunk és a fény felé orientálódunk, gyakran a vendég sminkje arccal az ablak vagy bármilyen fényforrás felé fordítva készül. Ilyenkor a vendéghez beszélnek vagy mögötte zajlanak az események és van az a típusú vendég, aki ennek minden pillanatát vizuálisan is szeretné követni. Ennek pro változata, amikor annak ellenére, hogy megkérjük, hogy ne forogjon, nem tudja azt abba hagyni:) 2x annyi ideig tart a smink elkészítése.


Vendég 3. Higiénia

Mindenki számára az a természetes higiéniai minimum követelmény, amit saját magán is elvégez. Így nyilván ebből adódóan van, amit kevésnek érzünk bizonyos vendégeken. Ezt a munkát nem lehet egy pult mögül végezni, a megfelelő távolságból szemlélődve és védelmet élvezve bizonyos nedvektől, szagoktól, így bizony előfordul, hogy rezzenéstelen arccal kell tűrnünk beszélgetés közben a kellemetlen szagokat. Van, akinek a bőre nagyon ápolatlan vagy herpesszel érkezik. Ezek végülis csak a sminkesnek kellemetlenek, de egy fogmosás, szájvíz, rágó vagy szájspray sokat segítene a helyzeten:)


Vendég 4. Elkésik

Bizonyára a legtöbb sminkessel megtörtént már, hogy a vendége elkésik. Előfordul mindenkivel, a probléma nem is ezzel van. A probléma abból adódik, ha valaki ezt nem jelzi még akkor sem, amikor már éppen ott kellene lennie, mivel általában azt már jóval előtte tudjuk, ha el fogunk késni a megbeszélt időponthoz képest. És akkor itt következik az ok okozati halmozás. Mert a vendég sminkje is valamilyen alkalomból készül, tehát ha elkésett, abból az következik, hogy sietni fog valahová. Illetve a másik, hogy sok vendégnek nem jut eszébe, hogy rajta kívül is, utána is vannak vendégek még. És ha még oda is ér késéssel, az ő sminkjét már rohamtempóban kell elkészíteni. A sminkeseknek gyakran egy másik helyszínen kell a következő sminket elkészítenie és oda is kell érnie még. Ilyenkor mi történik? A vendég nem lesz elégedett, mert úgy érzi összecsapták rajta a munkát.


Vendég 5. Siet valahova

Az sem túl jó helyzet egy sminkesnek, ha a vendége nagyon siet valahová és folyamatosan az óráját lesi, hogy már el kell indulni. Ha egy sminkes 1 óra alatt tud a kezei közül olyan munkát kiadni, amivel ő is és a vendége is elégedett lesz, akkor 1 órára van ehhez szüksége. Pro verzió: az elkésik és a siet valahová együttesen:) Előre le kell tisztázni, hogy mennyi időt vesz igényben a kívánt smink elkészítése, hogy ne érje meglepetés sem a vendéget, sem a sminkest:)


Vendég 6. Rád bízom

Azt gondolná az ember, hogy ez a sminkesek álma. Ez így is van, de attól függ, hogy milyen alkalomra készül a ’rád bízom’ smink. Ha egy fotózáson egy modellnek kell egy kreatív sminket elkészíteni egy adott koncepció szerint, az szuper. De ha az esküvődre vagy egy családi fotózásra készül a smink és a sminkes nem ismer téged, nem fogja tudni kérdések nélkül, hogy milyen sminket készítsen neked. Illetve igen, de a végén nem biztos, hogy Te is arra gondoltál! Fontos, hogy milyen egyéniséged van, mi számodra az erős vagy nem erős és milyen alkalomra készül a smink. Tehát olyan, hogy ’rád bízom’ nem létezik teljesen 100%-ban. Illetve a vendég egyéniségétől, személyiségétől is függ az, hogy a végeredmény mennyire fog tetszeni. Aki tudja magáról, hogy nyitott az újdonságokra, megbízik egy profi szakemberben, annak nagy valószínűséggel tetszeni fog a ’rád bízom’ smink. Aki tudja magáról, hogy nem elfogadó és vannak feltételei, tudja, hogy milyen legyen vagy ne legyen a sminkje, ne kérjen ’rád bízom’ sminket!:)


Vendég 7. Semmi nem jó

Végezetül egy nagyon ritka vendégtípusról van szó, senkit nem megbántva ezzel! Általában aki elmegy sminkeshez, az valamilyen formában nyitott az újdonságokra, és a naponta megszokott sminkjéhez képest valami mást vár. De van úgy, hogy a vendég-sminkes ízlése, elképzelése nagyon nem passzol össze. Ez teljesen normális, mivel annyira különbözőek vagyunk, nincs olyan, hogy mindenkinek minden tetszik. A legnagyobbak, legnevesebbek, leghíresebbek által elkészített sminkek sem tetszenek mindenkinek. Van olyan, hogy a vendégnek nagyon, de a párjának egyáltalán nem tetszik a smink. Van olyan, aki a sminkelés végére előszedi a táskájából az összes saját sminktermékét és a kezünkbe adja, hogy azzal fejezzük be. Van olyan, akinek tetszik ugyan amit lát, de nincs hajlandósága változtatni a megszokott napi sminkjén. Ritkán, de előfordulnak ilyenek. Sokfélék vagyunk, sokféle ízléssel, sokféle nézőponttal, látásmóddal és egy így jó, ettől csodás a világ:)


Természetesen nagyrészt nagyon cuki és kedves vendégekkel találkozunk. Ez a kis összefoglaló a kivételes esetekről szól, mindezekkel együtt az ilyen vendégeket is szeretjük, csak kicsit nehezebb elvégezni rajtuk a munkánkat. De egy igazi sminkes minden helyzetben feltalálja magát, tehát aggodalomra semmi ok, mindent megoldunk:)